- Acasă
- Întrebări
Întrebări pentru avocați Găsit 47
- Toate întrebările
- Arbitrajul și rezolvarea alternativă a disputelor
- Asistență juridică pentru străini
- Drept bancar și financiar
- Dreptul administrativ
- Dreptul asigurărilor
- Dreptul auto
- Dreptul aviației
- Dreptul concurenței
- Dreptul construcțiilor
- Dreptul corporativ
- Dreptul cosmeticii
- Dreptul educației
- Dreptul energetic
- Dreptul familiei
- Dreptul fiscal
- Dreptul internațional
- Dreptul investițiilor
- Dreptul locuinței
- Dreptul migratoriu
- Dreptul moștenirii
- Dreptul muncii
- Dreptul penal
- Dreptul pensiilor
- Dreptul publicității
- Dreptul sănătății
- Dreptul securității și sănătății în muncă
- Dreptul sportului
- Dreptul transporturilor
- Dreptul vamal
- Imobiliare și construcții
- Legislația creditelor de consum
- Proprietatea intelectuală
Suntem divorțați, eu am obținut casa prin partaj, dar încă figurează ipoteca veche a fostului soț. Banca pretinde că trebuie să continue ipoteca până la finalul creditului. Eu vreau locuința liberă. Ce opțiuni am? E necesar să refinanțez?
Am un credit ipotecar prin programul Prima Casă, garantat de stat, și doresc să îmi schimb locuința cu una mai spațioasă. Întrebarea e dacă pot vinde apartamentul actual înainte să termin de rambursat creditul și ce condiții trebuie să îndeplinesc. Trebuie să cer acceptul băncii sau al FNGCIMM? Care e procedura de radiere a ipotecii și cum se face noul împrumut pentru locuința viitoare?
Mă mut la sora mea care mă lasă să locuiesc fără chirie. Am făcut un contract de comodat, e necesar să-l înregistrăm la ANAF? E riscant să locuiesc doar cu un comodat, fără un contract de închiriere?
Mă interesează o casă veche care pare abandonată de ani. Primăria nu are date clare despre proprietar, iar la Cadastru figurează acte din anii ‘70. Există vreo procedură de expropriere pentru utilitate publică sau pot începe un demers de uzucapiune? Ce pași legali se aplică în asemenea situații?
Cum pot reduce riscul semnării unei promisiuni de vânzare a locuinței dacă încă aștept un credit?
Vreau să cumpăr un apartament, proprietarul îmi cere un avans și să semnez o promisiune de vânzare-cumpărare la notar. Însă eu nu sunt sigur dacă banca îmi aprobă creditul. Pot să pierd avansul? Ce clauze să introduc să mă protejez?
Vreau să cumpăr o casă la roșu sau la gri de la un dezvoltator. Mă tem că anumite defecte de structură sau izolație nu se văd imediat. Ce trebuie să verific sau ce documente să cer (cartea tehnică, recepție, garanții)? Ce fac dacă apar probleme majore după mutare?
Am fost abordat online, mi s-a oferit un credit rapid, doar cu buletinul, la costuri suspect de mari. Mă tem să nu fie practicile abuzive. Ce prevede OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori?
Blocul în care locuiesc îmi facturează sume exagerate la întreținere. Suspectez că asociația de proprietari nu calculează corect cotele de întreținere ori nu ține evidența transparent. Mi se cere să plătesc rapid, iar datoriile cresc dacă nu achit la timp. Totuși, vreau să mă asigur că plătesc corect. Ce proceduri am să contest sumele și să cer recalcularea? Dacă refuz plata, pot fi acționat în judecată sau chiar debranșat de la utilități?
Pot fi executat silit pentru creditul ipotecar dacă sunt doar coplătitor, nu titular principal?
Am semnat un contract ipotecar împreună cu soțul, figurez ca codebitor. El e titularul principal, iar apartamentul e pe numele nostru. Dacă soțul nu mai plătește, mă pot urmări și pe mine banca, inclusiv veniturile mele, sau doar se execută locuința?
Am o casă la țară. Am tot auzit că e obligatoriu să închei poliță PAD contra dezastrelor naturale. E real? Ce acoperă și ce amenzi se dau dacă nu o fac? Se poate refuza?