- Acasă
- Întrebări
Întrebări pentru avocați Găsit 52
- Toate întrebările
- Arbitrajul și rezolvarea alternativă a disputelor
- Asistență juridică pentru străini
- Drept bancar și financiar
- Dreptul administrativ
- Dreptul asigurărilor
- Dreptul auto
- Dreptul aviației
- Dreptul concurenței
- Dreptul construcțiilor
- Dreptul corporativ
- Dreptul cosmeticii
- Dreptul educației
- Dreptul energetic
- Dreptul familiei
- Dreptul fiscal
- Dreptul internațional
- Dreptul investițiilor
- Dreptul locuinței
- Dreptul migratoriu
- Dreptul moștenirii
- Dreptul muncii
- Dreptul penal
- Dreptul pensiilor
- Dreptul publicității
- Dreptul sănătății
- Dreptul securității și sănătății în muncă
- Dreptul sportului
- Dreptul transporturilor
- Dreptul vamal
- Imobiliare și construcții
- Legislația creditelor de consum
- Proprietatea intelectuală
Avem un cățel luat în timpul căsătoriei, dar soțul insistă să-l ia el, iar eu vreau să-l păstrez. Are relevanță cine e trecut în acte ca proprietar?
Care sunt drepturile tatălui dacă copilul s-a născut în afara căsătoriei, dar el îl recunoaște?
Nu locuiesc cu mama copilului, dar l-am recunoscut la naștere. Pot să-l vizitez și să am custodie comună?
Fiica mea are 17 ani și vrea să se căsătorească. Legea îi permite? Trebuie acordul nostru sau trebuie să aștepte 18 ani?
M-am recăsătorit, iar soțul meu actual a murit subit, lăsând un fiu minor dintr-o căsătorie anterioară. E lângă mine, dar cum să-l adopt, dacă mama biologică e moartă și restul rudelor nu-l doresc?
Fratele meu și-a neglijat grav copiii și a fost reclamat la DGASPC. Mă tem că i se va lua autoritatea părintească. Ce înseamnă mai exact decăderea și mai are drepturi la vizită?
Stăm separați de 4 ani, dar nu am divorțat. În acest timp, eu am cumpărat un teren. Va fi considerat tot comun la partaj?
Am divorțat recent și aș vrea să știu cum se stabilește custodia copiilor în România. Nu știu dacă trebuie să am un acord direct cu fostul soț sau dacă decide instanța, și nici ce factori sunt analizați pentru alegerea custodiei comune sau exclusive. Sunt îngrijorată că nu voi putea lua deciziile importante pentru copilul nostru dacă instanța îi va acorda custodia tatălui.
După despărțire, trebuie să ofer sprijin financiar copilului. Însă nu îmi este clar cum se calculează pensia alimentară, ce venituri se iau în considerare și dacă trebuie să dovedesc sumele pe care le câștig. Mă tem că va fi prea mare și nu mă voi putea descurca.
Două cupluri de prieteni au auzit de practica mamelor surogat în străinătate, dar în România e incert. Dacă se naște copilul aici, cine e considerat mamă legală? Se recunoaște contractul de surogație?
Am locuit împreună 10 ani, am cumpărat un apartament și o mașină pe numele soțului, dar cu banii amândurora. Acum, la divorț, cum procedez să îmi recuperez partea corectă? Este relevant pe numele cui figurează bunurile?