Cum se face succesiunea dacă locuința e în devălmășie, nu e partajată între soți? - Avocati-ro.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Cum se face succesiunea dacă locuința e în devălmășie, nu e partajată între soți?

Cum se face succesiunea dacă locuința e în devălmășie, nu e partajată între soți?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

17.12.2024

Soțul meu a decedat și locuința era cumpărată în timpul căsătoriei, dar nu am făcut partaj. Acum copiii săi din altă căsătorie cer partea lor. E mai întâi partajul bunurilor comune, apoi moștenirea. Care e ordinea?

Răspuns 20.12.2024
Data răspunsului: 20.12.2024

La deces, averea soțului se compune din cota sa din comunitatea de bunuri și din eventuale bunuri proprii. În cazul locuinței cumpărate în timpul căsătoriei, se aplică regimul comunității legale, deci jumătate este a ta (ca soție supraviețuitoare), cealaltă jumătate a defunctului intră la masa succesorală. Procedura se face la notar: întâi se delimitează cota ta (50%), apoi se împarte ce rămâne (50% defunct) între moștenitori (tu și copiii lui). Practic, rezulta că 50% e al tău, iar din cealaltă jumătate devine proprietate comună a moștenitorilor conform cotelor legale. La final, rezultă cotele fiecăruia în locuință. Poți apoi discuta un partaj voluntar, să cumperi cota copiilor, sau ei să fie despăgubiți în bani.

Похожие вопросы

Ce soluții am dacă asociația de proprietari îmi interzice să instalez o centrală termică proprie?

Nu sunt răspunsuri
23.12.2024
Doar o parte din bloc are branșament la sistem centralizat, iar eu vreau să mă deconectez și să pun centrală de apartament. Asociația se opune, zice că afectez echilibrul termic al imobilului. Am dreptul să mă deconectez? Trebuie un proiect tehnic aprobat? Pot fi obligat să plătesc în continuare unele cheltuieli comune?
Читать далее
0
0
0

Cum pot împrumuta bani pentru a-mi renova locuința, fără să pierd dreptul asupra ei?

Nu sunt răspunsuri
21.11.2024
Am nevoie de un împrumut destul de mare pentru reparații ample în casă: acoperiș, instalații, izolație. Băncile îmi cer ipotecă. Mă tem că aș putea pierde casa dacă nu plătesc la timp. Există soluții alternative, precum creditul de nevoi personale sau fondurile guvernamentale de renovare? Ce condiții trebuie să îndeplinesc și ce riscuri există?
Читать далее
0
0
0

Ce pași legali am pentru a evacua chiriașul care nu mai plătește?

Nu sunt răspunsuri
04.01.2025
Proprietarul sunt eu, dar chiriașul a rămas în apartament după expirarea contractului și nu plătește. Refuză să plece, iar eu vreau să-l scot în mod legal, fără scandal. Care e procedura de evacuare și cât durează? Pot să intru peste el și să-i schimb yala?
0
0
0
Afișați tot