Dacă am rezidență pe termen lung într-un stat Schengen, dar vreau să locuiesc în România, e suficient să vin și să declar la IGI? - Avocati-ro.com
  • Acasă
  • Întrebări
  • Dacă am rezidență pe termen lung într-un stat Schengen, dar vreau să locuiesc în România, e suficient să vin și să declar la IGI?

Dacă am rezidență pe termen lung într-un stat Schengen, dar vreau să locuiesc în România, e suficient să vin și să declar la IGI?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
1

01.01.2025

Sau trebuie un permis românesc separate?

Răspuns 03.01.2025
Data răspunsului: 03.01.2025

Un permis de ședere de lungă durată UE într-un stat Schengen îți poate da facilități de mobilitate, însă pentru a locui efectiv în România mai mult de 90 de zile, trebuie să soliciți permis de ședere românesc, în baza Directivei 2003/109/CE. Ai avantajul că nu mai trebuie să îndeplinești toate condițiile de la zero, ci se recunoaște statutul tău de rezident pe termen lung în alt stat UE. Totuși, Inspectoratul General pentru Imigrări îți cere dovada asigurării, a mijloacelor de subzistență și a motivului (muncă, studii etc.). Obții un nou document de ședere, beneficiind de o procedură puțin mai simplă.

Похожие вопросы

Care sunt condițiile de obținere a cetățeniei române prin naturalizare?

Nu sunt răspunsuri
06.01.2025
Am locuit în România câțiva ani cu un permis de ședere pe termen lung, dar aș vrea să știu dacă pot deveni cetățean român. Mă interesează ce perioadă minimă de rezidență e cerută, ce nivel de cunoaștere a limbii române și ce alte cerințe trebuie îndeplinite pentru dobândirea cetățeniei.
0
0
0

Cum se obține permisul de ședere pe termen lung?

Nu sunt răspunsuri
08.11.2024
Am deja câțiva ani de ședere temporară în România și vreau să devin rezident pe termen lung. Aș vrea să știu câți ani trebuie să fi locuit în mod legal, dacă trebuie să demonstrez cunoștințe de limbă română și ce alte condiții se impun pentru acest statut.
0
0
0

Ce drepturi am ca refugiat recunoscut oficial în România?

Nu sunt răspunsuri
14.12.2024
Nu știu dacă, după ce mi s-a aprobat statutul de refugiat, pot munci legal, pot beneficia de servicii medicale și cum pot să mă integrez. De asemenea, mă întreb dacă am dreptul la cursuri de limba română sau la alte forme de asistență din partea statului.
0
0
0
Afișați tot