Care sunt categoriile de moștenitori legali în dreptul român? - Avocati-ro.com

Care sunt categoriile de moștenitori legali în dreptul român?

Nu sunt răspunsuri

Întrebare

0
0
0

15.12.2024

Știu că moștenitorii pot fi rude ale defunctului, dar nu cunosc exact categoriile și ordinea lor. Cum se împart moștenitorii în clase și grade de rudenie în legislația României?

Răspuns 16.12.2024
Data răspunsului: 16.12.2024

Codul civil român prevede patru clase de moștenitori legali, stabilite în ordinea chemării la moștenire. Clasa I include descendenții direcți (copii, nepoți), clasa a II-a părinții și colateralii privilegiați (frații, surorile, nepoții de frate/soră), clasa a III-a ascendenții mai îndepărtați (bunici, străbunici), iar clasa a IV-a colateralii ordinari (unchi, mătuși, veri). Fiecare clasă exclude clasele următoare dacă are reprezentanți în viață, astfel încât, de regulă, descendenții primează în fața celorlalte rude.

Похожие вопросы

Ce înseamnă Dreptul moștenirii?

Nu sunt răspunsuri
06.12.2024
Am auzit de termenul „dreptul moștenirii” în contextul transmiterii bunurilor unei persoane care a decedat, dar nu știu exact care este definiția acestei ramuri de drept. De asemenea, aș vrea să înțeleg dacă reglementează doar bunurile și cine poate moșteni, sau și alte aspecte, cum ar fi datoriile, partajul ori litigiile dintre succesori?
Читать далее
0
0
0

Cum se împart bunurile comune ale soților la deces?

Nu sunt răspunsuri
08.11.2024
Dacă bunurile au fost dobândite în timpul căsătoriei, în regimul comunității legale, moștenirea include partea soțului decedat, dar ce se întâmplă cu partea soțului supraviețuitor?
0
0
0
Afișați tot